Sign In

Стратешки циљ Омладинске политике – подршка талентима

Објављено:

​Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовић, рекла је да ресорно министарство подржава пројекат "Вријеме је за надарене, талентоване и изврсне младе", којим се први пут у Српској на системски начин бави питањем раног препознавања талентоване ђеце и рада са њима.

Давидовићева је данас у Требињу присуствовала састанку у вези са едукацијом наставног особља за препознавање даровитости код ученика, који је организовао Институт за развој младих и заједнице "Перпетуум мобиле" у оквиру посљедње фазе пројекта "Вријеме је за надарене, талентоване и изврсне младе".

Она је рекла да је пројекат реализован у три регије у Републици Српској и план је да до јесени буде реализован у свим, наводећи да је одређени број наставника прошао обуке.

Давидовићева је подсјетила да је један од стратешких циљева омладинске политике у Републици Српској подршка талентованим младима, те да ресорно министарство то реализује и кроз кампању "Волим Српску".

"Циљ је да промовишемо и подржимо успјешне младе људе из различитих области, спорта, науке, културе, који ће бити позитивни узори будућим генерацијама", рекла је Давидовићева.

Илија Трнинић, директор Института "Перпетуум мобиле", који реализује пројекат "Вријеме је за надарене, талентоване и изврсне младе", рекао је да се пројекат односи на препознавање талентоване, изврсне дјеце и омладине на овим просторима.

"Уопште у друштвима широм свијета нема много надарених младих људи, али без обзира на број, мора им се посветити значајна пажња јер то су људи који су мотор развоја привредног, друштвеног и сваког другог аспекта једног друштва", истакао је Трнинић.

Ванредни професор на Филозофском факултету у Бањалуци, Милица Дробац Павићевић, рекла је да се овим програмом настоји направити структура за наставнике како би имали јасне смјернице да препознају талентоване ученике.

"Требало би да буде настављен рад са њима на нивоу њихових интересовања и способности тако што наставници требају да креирају посебне индивидуалне планове и програме који излазе ван наставног плана и програма предвиђеног за њихове вршњаке", навела је Павићевићева.

Директор Основне школе "Вук Kараџић" из Требиња и учесник пројекта Александар Вукановић рекао је да се оваквим скуповима стичу знања како да се у најранијим фазама препознаје даровитост код дјеце, како их подстицати и усмјеравати њихов таленат и дати им мотивацију за рад.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.