Sign In

Повећање плата резултат примјене Закона о подстицајима

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је Срни да је раст просјечне нето плате у Српској, која је у фебруару износила 984 КМ и била за 33 КМ већа него у ФБиХ, између осталог, резултат примјене Закона о подстицајима у привреди, на основу којег су до сада исплаћена два милиона КМ.

Петричевић је рекао да су привредници, упркос потешкоћама које је проузроковала пандемија вируса корона у реалном сектору, протекле године повећавали плате радницима.

- Само задовољан радник је квалитетан и поуздан радник, те сам увјерен да су послодавци и даље спремни на повећање плате својим радницима јер на тај начин имају могућност да искористе подстицаје који су им на располагању - рекао је Петричевић.

Он је навео да су у сарадњи с пословном заједницом, односно Привредном комором Републике Српске, представницима Уније удружења послодаваца Српске путем Закона о подстицајима у привреди Српске пронађена рјешења како да привредници буду стимулисани да повећају плату.

- Кад год смо у контакту са привредницима користимо могућност да анимирамо привредни сектор да искористи то законско рјешење  -нагласио је Петричевић.

Према његовим ријечима, Министарство привреде и предузетништва почело је исплату подстицаја за повећање плата радника за трећи обрачунски период од ступања на снагу Закона о подстицајима у привреди Српске 2019. године, а овај пут се пријавило 428 привредних субјеката.

- За подстицајна средства обухваћено је више од 30.000 радника у области производне, трговинске и услужне дјелатности, а највише интересовања су изказали они из прерађивачког сектора - рекао је Петричевић и подсјетио да је до сада исплаћено подстицајних средстава у износу од скоро два милиона КМ.

Петричевић је рекао да је на јесен предвиђена анализа примјене Закона о подстицајима у привреди Српске, након чега ће се приступити разговору са партнерима како би се пронашли најбољи модалитети за растерећење рада у привреди по овом основу.

- Биће анализирана четири обрачунска периода за подстицај за повећање плата радника односно период од 1. јула 2019. до 30. јуна. У процесу смо формирања радне групе за израду анализе, коју ће поред представника Министарства привреде и предузетништва чинити и представници Министарства финансија, Пореске управе, пословне заједнице, синдиката и других органа - навео је он.

Петричевић је нагласио да ће даље препоруке у вези са примјеном Закона о подстицајима у привреди и процјена могућности смањење збирне стопе доприноса бити познате након анализе.

Просјечна нето плата у Српској у априлу прошле године износила је 945 КМ, у мају 950 КМ, а у јуну 958 КМ, док су у ФБиХ у овим мјесецима исплаћене просјечне нето плате од 940 КМ, 935 КМ односно 953 КМ.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.