Sign In

Једним кликом до регистрације пословних субјеката и предузетника у Републици Српској

Објављено:

Данас, 29. марта 2021. године промовисан је интегрисани електронски систем за регистрацију пословних субјеката и предузетника у Републици Српској, којим се поједностављује процес и скраћује вријеме потребног за регистрацију.

Систем је једноставан за коришћење, не захтијева посјету било којем шалтеру, а приступа му се путем линка http://eregistracija.vladars.net доступног на званичној страници Владе Републике Српске.

Пројекат е-Регистрација у Републици Српској је резултат дугогодишњег реформског процеса оствареног кроз Пројекат побољшања пословног окружења „LIFE" који проводи Међународна финансијска корпорација (IFC), чланица Групације Свјетске банке, а финансира Британска амбасада у Босни и Херцеговини. Пројекат има за циљ да пружи брже, јефтиније и транспарентније услуге привредницима и грађанима у Босни и Херцеговини.

„Поред електронског потписа и високих безбједносних стандарда, Интегрисани систем е-Регистрација промовише модел европске интероперабилности, што значи да ће јавна управа аутоматски провјеравати податке којима већ располаже, што обезбјеђује већу продуктивност и скраћује вријеме потребно за поступак регистрације. На овај начин предузетници су ослобођени прикупљања значајног броја доказа, а тиме и плаћања такси за њихово издавање или овјеравање. Додатно, регистрацијом путем портала е-Регистрација предузетници ће остварити и 50 одсто попуста на административне таксе, а сва плаћања се врше путем само једне уплате тј. све досадашње таксе су консолидоване кроз јединствену уплатницу.

Портал е-Регистрација је данас пуштен у функцију и активан је, али биће потребно још неко вријеме да грађани, пословни субјекти и органи управе почну користити електронски потпис што је предуслов да би систем био у масовној употреби, те неко вријеме да се сви у систему у потпуности обуче за његову примјену. То је процес, али инфраструктура је ту и ради. У систем је укључено 76 институција са републичког и локалног нивоа власти у Републици Српској, а тај број говори управо о нивоу комплексности ове реформе", саопштено је из Владе Републике Српске.

Увођењем интегрисаног система Е-Регистрација, уз подршку Пројекта LIFE, Република Српска је измијенила пет законских рјешења и низ подзаконских аката. Како би ова реформа била проведена, привредни судови су претходно морали дигитализовати више од 12 милиона својих аката који представљају дио овог интегрисаног система, те омогућавају лакшу претрагу и поступање по захтјевима странака.

„У протеклих пет година IFC је у оквиру овог Пројекта инвестирао своја знања, технологију и заједно са партнерима у Влади Републике Српске структурисано радио на стварању предуслова за реализацију првог потпуно дигиталног сервиса за грађане и привреднике. Дигитализација економске инфраструктуре је кључна у развоју приватног сектора и јачању конкурентности. Дигитализовани процеси су бржи, ефикаснији и економичнији, те смањују простор за грешке и корупцију. Посљедња година нам је показала колико је важно осигурати иновативан приступ не само у пословању, већ и у пружању услуга. Фирме и предузетници се данас боре за опстанак и настоје на сваки могући начин прилагодити датим околностима, управо оваквом дигитализацијом јавних услуга се осигурава подршка и убрзава овај процес трансформације. Хвала Влади Републике Српске и Британској амбасади на подршци пројекту и успјешној сарадњи током имплементације", рекла је Лада Бушевац, шефица Уреда IFC-a у Босни и Херцеговини. 

„Подразумијева се да је будућност дигитална, а у многим земљама она је већ стварност. Данашње пуштање у рад електронског система за регистрацију пословних субјеката представља важан корак и велико заједничко постигнуће. Овим системом интегрисани су различити кораци у свим ресорима управе у један рационализован поступак. Резултат тога јесу значајно смањено потребно вријеме и коштање регистрације пословног субјекта. И ми и наши партнери то јако поздрављамо, али оно што је још важније јесте да то јако поздрављају сви они који живе у Републици Српској и којима ће помоћи бољи и повољнији пословни амбијент" рекао је овим поводом Mет Филд, британски амбасадор у Босни и Херцеговини.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.