Sign In

Утврђен нацрт закона о друштвеном предузетништву Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је на 118. сједници одржаној у четвртак 20.04.2021. године у Бањој Луци, Нацрт закона о друштвеном предузетништву Републике Српске.

Законом о друштвеном предузетништву Републике Српске се уређују појам, циљеви и начела друштвеног предузетништва, услови и поступак за стицање статуса друштвеног предузећа, вођење регистра друштвених предузећа, задаци и начин рада Савјета за развој друштвеног предузетништва, као и друга питања од значаја за друштвено предузетништво.

„Циљ овог закона је коришћење потенцијала друштвеног предузетништва ради одрживог економског и друштвеног раста и развоја Републике. Законом је предвиђено успостављање савјета, дефинисање стратешког оквира, успостављање олакшица и фондова када се за то стекну услови", навео је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

Он је додао да је друштвено предузетништво организована привредна дјелатност која се заснива на тржишним принципима, а којим се стварају могућности за рјешавање социјалних, здравствених, културних, економских, еколошких или других друштвених проблема појединих група грађана, уже или шире заједнице, као и спречавања настајања и отклањање посљедица друштвене искључености и јачања друштвене солидарности.

„Друштвено предузетништво може да буде један од кључних фактора унапређења опште социјалне и економске политике у Републици Српској. У друштвеним предузећима може да се запосли велики број социјално и економски искључених, чиме се пружа значајна подршка привреди, а смањује терет социјалних давања", истакао је Петричевић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.