Sign In

Усвојена уредба о подстицајима за директна улагања

Објављено:

Влада Републике Српске је на данас одржаној сједници усвојила Уредбу о поступку додјеле подстицаја за директна улагања с циљем подршке привредним субјектима у отежаним условима пословања који су изазвани пандемијом.

Право на подстицај за директна улагања остварује се по основу пројекта, који за предмет може имати набавку савремених технологија и опреме (нове или коришћене опреме не старије од 12 година), те развој и иновацију.

Уредбом су прописани и максимални износи подстицаја зависно од вриједности пројекта и то за пројекте вриједности до 250.000 КМ максималан износ подстицаја износи 50.000 КМ, а за пројекте веће од 250.000 КМ максималан износ подстицаја износи 100.000 КМ.

Како би остварили право на подстицај привредни субјекти морају испунити опште и посебне услове. Општи услов који се односи на стање пореских обавеза, подразумијева да привредни субјект нема доспјелих, а неизмирених пореских обавеза, по основу директних и индиректних пореза које су доспјеле на дан расписивања јавног позива.

Посебни услови да привредни субјект запошљава најмање пет радника на дан расписивања јавног позива и да је регистрован најкасније годину дана прије дана расписивања јавног позива.

Уредбом је дефинисано да максималан износ који се може одобрити појединачном привредном субјекту, не може бити већи од 30% вриједности пројекта.

Право на подстицајна средства остварују привредни субјекти из надлежностиМинистарства привреде и предузетништва. Ријеч је о привредним субјектима чија је претежна (основна) дјелатност из сектора Ц – Прерађивачка индустрија и то од Ц13 до Ц17, Ц22, Ц23 и од Ц25 до Ц33.

Буџетом Министарства привреде и предузетништва за 2021. годину планирана су средстава за додјелу подстицаја у износу од 4.000.0000 КМ.

Ове године пројекат је дијелом суфинансиран и од стране Свјетске банке - Међународне банке за обнову и развој, као компонента два пројекта за опоравак и подршку привредним субјектима.

Јавни позив за додјелу средстава ће бити расписан у другој половини априла и биће отворен 30 дана.

Стратегија развоја малих и средњих предузећа Републике Српскe

Такође, јуче је усвојена Стратегија развоја малих и средњих предузећа Републике Српске за период 2021-2027 која је предвиђена Акционим планом за реализацију мјера Владе Републике Српске за 2021. годину.

Документ је усклађен је са Европским актом за мала и средња предузећа, који даје препоруке за регулисање свих битних активности за ову област. Доношењем овог документа дефинисани су нове инструменти за подршку и узети у обзир захтјеви у вези европских интеграција, а доношење документа је важно и због надлежности Републике Српске у овој области.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.