Sign In

Грађани од данас могу користити услуге одјељења Основног суда Соколац и у Палама

Објављено:

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић, начелник општине Пале Бошко Југовић и предсједник Основног суда Соколац Лука Боровчанин свечано су данас, отворили одјељења овог суда на Палама.

Основни суд на Сокоцу мјесно је надлежан за подручје општина Соколац, Пале, Источно Сарајево, Источна Илиџа, Трново и Источни Стари Град.

Министар Касиповић је рекао да од данас почиње радити одјељење суда и да му је драго због грађана Пала и Источног Старог Града, јер ће на тај начин скратити трошкове и вријеме.

Он je навeo да ће од идуће године, са креацијом буџета за 2021. годину, трошкове функционисања одјељења суда у Палама преузети Влада Републике Српске, односно ресорно министарство.

"Ово је једна од функција која је неопходна овим људима, а близу је њихових кућа и послова, зато је одјељење важно за становнике двије општине. Имамо још питања која ћемо рјешавати заједно са руководством општине Пале", рекао је министар Касиповић.

Он је захвалио предсједнику Основног суда Соколац и његовим сарадницима на организацији цијелог посла, као и Југовићу и његовим сарадницима.

Начелник општине Пале Бошко Југовић је изјавио да је општина финансирала просторије и све трошкове рада овог ођељења до краја године, како би Влада Српске благовремено успјела уврстити финансирање рада Одјељења у свој буџет за наредну годину.

Он је навео да је руководство општине, 11 година након доношења одлуке да у Палама буде отворено одјељење Основног суда Соколац, успјело и реализовати тај пројекат.

"Било је неопходно отварање одјељења с обзиром на то да су становници Пала и Источног Старог Града имали непотребне трошкове одлазећи на Соколац. Од данас све своје обавезе према Основном суду Соколац становници двије општине обављаће у новим просторијама", поручио је Југовић.

Предсједник Основног суда Соколац Лука Боровчанин изјавио је да је данашњим отварањем одјељења суда у Палама грађанима ове локалне заједнице омогућено да имају лакши приступ суду.

"Овдје ће се налазити писарница која ће сваки дан функционисати, а судије ће заказивати рочишта. На тај начин странке неће долазити на Соколац и смањиће се трошкови и вријеме које је било потребно да се дође у сједиште суда", рекао је Боровчанин и додао да већ од данас грађани могу да користе услуге овог одјељења.

Церемонији отварања присуствовали су помоћник министра правде у Ресору правосуђа Слободан Зец, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац са сарадницима, представници Судске полиције, општине Пале те јавног, културног и политичког живота.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.