Sign In

Усвојен Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика

Објављено:

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су, данас, у оквиру Четврте редовне сједнице, у Бањој Луци, Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

Влада, као предлагач овог закона, прихватила је амандман клубова посланика СП и НПС, којим је предвиђена новчана казна од 2.000 КМ до 6.000 КМ за оног ко јавно изложи порузи или презиру лице или групу због припадности одређеној раси, вјери, националности или због етничког поријекла, боје коже или пола.

Усвојен је закључак Клуба посланика ДEMOС у вези са овим законом, а којим Народна  скупштина Републике Српске задужује Владу да у року од 90 дана припреми и у скупштинску процедуру упути Нацрт закона о медијима.

Министар правде у Влади Републике Српске Милош Букејловић је, образлажући нaведено законско рјешење, рекао да је јавност имала активно учешће, као и да је закон прошао свеобухватну процедуру, кроз фазу нацрта, јавне расправе и усвајање приједлога и сугестија.

„Чињеница је да је јавност од самог почетка имала активно учешће у овом тексту и примједбе и сугестије јавности су прихваћене током јавне расправе. Тиме је потврђена максимална посвећеност Министарства јер смо били присутни на свим јавним расправама и активно учествовали у свим дискусијама", рекао је министар Букејловић.

Он је навео да Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске поштује уставно право и права која проистичу из Европске конвенције о људским правима о слободи медија.

Говорећи о разлозима за доношење овог закона, министар Букејловић је подсјетио да је Фондација „Удружене жене", доставила иницијативу у вези са увођењем кривичног дјела полно узнемиравање, затим да је Републичко јавно тужилаштво иницирало измјене и допуне у вези са кривичним дјелом крађа енергије и природног гаса, као и да је било неопходно регулисати употребу интернета и друштвених мрежа.

Када је ријеч о одредбама против угледа и части, министар Букејловић је подвукао да се водило рачуна о Уставу Републике Српске гдје је прописано да су лични интегритет, част и достојанство неповредиви, као и о европским конвенцијама о заштити личног и породичног живота.

Министар Букејловић је истакао да је декриминализација клевете довела до тога да не постоји кривичноправна заштита за клевете.

„Изношење неистина и излагање порузи је превршило сваку норму друштвено прихватљивог понашања. Слобода изражавања је ограничена другим правима и не смије се злоупотребљавати. Част и углед не могу се ставити на ниже мјесто на љествици у односу на било које друго загарантовано право", поручио је министар Букејловић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.