Sign In

Побољшава се процесни положај оштећеног у кривичном поступку

Објављено:

​Влада Републике Српске је на данашњој, 59. сједници одржаној у Бањој Луци, утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске.

Предложененим измјенама и допунама побољшава се процесни положај оштећеног у кривичном поступку ради ефикасније заштите његових права, а то укључује и право да преузме кривично гоњење ако тужилац одустане од оптужнице након њеног потврђивања.

Измијењене су процесне одредбе, које су у функцији вишег нивоа заштите права осумњичених, односно оптужених лица и права оштећених.

Смањена је функционална надлежност судије појединца, пренесена надлежност за подношење захтјева за заштиту законитости са окружног на републичког тужиоца, скраћена дужина трајања притвора у истрази, осигуран додатни степен заштите интереса дјетета као непосредно оштећеног/жртве, кривичног дјела и оштећеног у сексуалним деликтима кроз начин испитивања.

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске ће, у наредном периоду, бити упућен у скупштинску процедуру.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.