Sign In

Mинистар Касиповић: Биће разматрано и пооштрено санкционисање интернет насиља над млађима

Објављено:

"Независне новине" интервију,  Антон Касиповић министар правде у Влади Републике Српске

новинар, Драган Сладојевић

 

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић најавио је у интервјуу за "Независне новине", да ће бити разматрано пооштрено санкционисање у случају ако се интернет насиље врши према млађим лицима или ако је због интернет насиља наступила смртна или друга тежа посљедица.

Како је подсјетио, Кривични законик Републике Српске, који је израдило Министарство правде Републике Српске, а предложила Влада Републике Српске, у вријеме усвајања, према оцјенама стручне јавности у региону, оцијењен је изванредним. Ипак, како додаје, реалности су наметнуле потребу дефинисања нових кривичних дјела али и строже санкционисање већ прописаних.

 

Министар Касиповић je рекао да се развој дигиталних технологија може сматрати једним од највећих достигнућа данас и његовим кориштењем, како је навео, олакшана је и интензивирана комуникација међу људима, а креативно и критичко коришћење информација помогло је у рјешавању многих проблема.

"И поред напретка у развоју друштвених мрежа, све чешће смо свједоци  насиља које се дешава у њиховом кориштењу. Све чешће друштвене мреже се користе  са намјером да се особа на коју је насиље усмјерено повриједи, понизи или узнемири, неријетко се подстиче и групна мржња, узнемиравање, праћење, урушавање приватности, вријеђање на било којој основи, као и ширење непримјерених и уврједљивих коментара или снимака на рачун друге особе", истиче министар Касиповић.

 

Он подсјећа и на посљедња дешавања када је млади човјек због исмијавања на друштвеним мрежама и немогућности да се избори са притисцима и негативним коментарима себи одузео живот.

"Сагледавајући тешке посљедице које насиље на друштвеним мрежама може имати, као и изражен интерес и осуду јавности, Министарство правде, као обрађивач Кривичног законика има обавезу да норме које се односе на неовлашћено фотографисање и снимање, процијени и предложи измјену законодавства да би се сличне ситуације онемогућиле, а извршиоци казнили", навео је министар Касиповић.

 

Како је додао, разматраће се и пооштрено санкционисање код ових кривичних дјела посебно у случају ако се интернет насиље врши према млађим лицима или ако је због интернет насиља наступила смртна или друга тежа посљедица.

У том смислу министар правде ће, наводи, информисати Владу Републике Српске о законским рјешењима која се примјењују у правосуђу Републике Српске као и рјешењима која могу унаприједити систем.

"У рјешењима на којима радимо и која ће бити предложена Влади Републике Српске, Министарство ће се руководити прије свега заштитом права народа и грађана Републике Српске. Предлагањем Кривичног законика Републике Српске стварају се могућности за функционисање правне државе. Ради тога ће ово Министарство предложити измјене не само Кривичног законика него и низа других закона које су неопходне за потпуну примјену", најављује министар Касиповић.

 

Како подсјећа, увођење кривичних дјела против части и угледа, односно кривичног дјела клевете и увреде, разматрано је и приликом израде Кривичног законика Републике Српске 2017. године, с обзиром да, како тврди, таква кривична дјела имају све земље у окружењу па и земље чланице Европске уније.

"Министарство правде је као обрађивач, уважавајући све разлоге који су тада изнесени, било става да је преурањено за прописивање тих дјела али је остављен простор да се та кривична дјела, с обзиром на вриједности које се штите, пропишу у наредном периоду", оцијенио је министар Касиповић за "Независне новине".

У сваком случају, како је додао, Министарство правде остаје отворено за сарадњу и побољшање кривично правних норми са свим субјектима који могу дати допринос за побољшање, а нарочито са професионалном заједницом како је то било до сада и удружењима новинара - на основу рјешења у упоредним законодавствима, апсолутно поштујући Дејтонско уређење БиХ и Устав Републике Српске.

 

Министарство правде је, додаје Касиповић, и до сада вршило анализу у примјени кривичног законодавства и у том смислу предлагало измјене као што су биле увођење казне доживотног затвора.

"Министарство правде разумије да предложена законска рјешења неће изазвати опште задовољство свих у Републици Српској али то истовремено значи и да та рјешења  имају прилику бити добра за све народе и грађане Републике Српске. Приједлози ових закона, у сваком случају, ће бити доступни за стручну расправу свим заинтересованим лицима, као и научним и стручним институцијама с циљем што бољег обезбјеђења владавине права у Републици Српској", поручио је министар Касиповић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.