Sign In

Разговарано о подршци женама на селу

Објављено:

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске  имало је прилику да данас учествује у виртуелном округлом столу на високом нивоу под називом „Избори буџета у време пандемије: унапређење пола - Једнакост или стагнирање", у организацији Регионалне канцеларије „UN WOMEN" за Европу и Централну Азију.

Представници Министарства пољопривреде овом приликом су представили мјере подршке пољопривредницима у вријеме пандемије изазване корона вирусом од чега су користи имале и жене на селу.

Током дискусије као основни циљеви Владе Републике Српске у вријеме пандемије издвојени су омасовљење прољетне сјетве и обезбјеђивање што више хране домаћег поријекла, те је у складу с тим настављен континуитет свих позитивних мјера: повећање аграрног буџета, редовност исплате подстицаја, већи ниво подршке за капиталне инвестиције у пољопривреди, а када су у питању жене на селу, настављено је са осигуравањем равноправних или чак повољнијих услова за жене на селу за приступ овим средствима, а осигуране су и посебне мјере за подшрку женским удружењима и женским задругама.

Након избијања пандемије, како је истакнуто током панел дискусије, обезбијеђено је преко 9.000 сјетвених пакета за мала породична газдинства уз давање предности за социјално угрожене и жене на селу са 10% већом вриједности пакета, а извршено је и  суфинансирање капиталних инвестиција за све апликанте, при чему су жене оствариле учешће од 11% у броју и 6% у вриједности средстава.

У поређењу са 2019. годином у 2020. години представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српскесу истакли да је обезбијеђено за 25% више средстава за капиталне инвестиције, 40% више средстава за инвестиције у сточарство, чак 70% више за инвестиције у биљној производњи, и преко 60% више средстава за прераду пољопривредних производа.

Влада Републике Српске обезбиједила је интервентни откуп тржишних вишкова јунади, свиња и поврћа, а изграђена је и платформа Плодови села за интернет оглашавање и продају домаћих пољопривредних производа.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.