Sign In

У Републици Српској изолован случај птичјег грипа

Објављено:

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обавјештава јавност о појави птичјег грипа који је потврђен у једном изолованом случају код угинулог дивљег лабуда у Граду Градишка.

 

У питању је високопатогена авијарна инфлуенца код дивљих птица која има зоонотски карактер, односно могуће је да се болест пренесе са заражених животиња на људе.

 

По добијању сумње и првих резултата болести Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је дана, 04.11.2021. године, донијело Рјешење којим су утврђене мјере које се спроводе у зараженом и угроженом подручју од заразне болести авијарна инфлуенца код дивљих птица у циљу сузбијања и спријечавања ширења ове заразне болести.

 

Зараженим подручјем у складу са Рjешењем сматра се подручје од најмање 3 км у полупречнику, а угроженим подручјем круг од најмање 10 км у полупречнику од жаришта, односно локације на којој је пронађена угинула птица.

 

Ради адекватног спречавања ширења и сузбијања болести,  апелујемо на грађане да је обавезна пријава сваког случаја угинућа дивљих птица на природним стаништима и воденим површинама, као и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на имању, надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару.

 

Oсновне превентивне мјере које се предузимају у циљу спријечавања појаве и ширења ове заразне болести су спровођење активног и пасивног надзора, односно контроле здравственог стања живине у потенцијално ризичним подручјима близу водених површина са дивљим птицама, затварање живине у објекте, спречавање директног и индиректног контакта између дивљих птица и живине и подизање биосигурносних и хигијенских мјера на имањима.

 

За вријеме трајања мјера у зараженом и угроженом подручју, обавезно је затварање домаће живине и птица у објекте на имању, а забрањено је одржавање сајмова живинарства и украсних птица, као и промет живине, јаја, меса и изнутрица поријеклом од живине са зараженог подручја.

 

Случајеви авијарне инфлуенце код дивљих птица регистровани су и у земљама окружења, у Србији и Хрватској.

 

С обзиром на то да подаци на терену указују да је ово јединствен случај у Републици Српској сматрамо се ради о птици у пролазу јата, односно да се јато није задржало на нашем простору.

 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће наставити да редовано прати ситуацију и предузима све неопходне мјере и кораке у циљу сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести.

 

Јавност ће о свим наредним корацима бити благовремено обавијештена.

 

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.