Sign In

Упозорење на мраз

Објављено:

Републички хидрометеоролошки завод саопштио је да ће сутра ујутро (8.априла) на западу и сјеверозападу Крајине бити умјереног мраза, с минималном температуром ваздуха од -5°С до -2°С, док ће у брдовитим предјелима и мразиштима, те сјеверним падинама, та температура бити локално и нижа.
-Потенцијалну опасност од мраза имамо у цијелом сјеверном појасу Републике Српске, израженије на сјеверозападу, западу  и југозападу Крајине, те у средњем и горњем току ријеке Дрине. Период највеће опасности је ноћ од 7. на 8. април, до јутра 8.априла, упозоравају из Републичког хидрометеоролошког завода.
С обзиром да се поједине воћне културе налазе у фази почетка цвјетања или пуног цвјетања, наведени мраз може да доведе до катастрофалних штета.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске још једном воћарима савјетује да крену да се припремају за предстојећи мраз, најприје кондиционирањем биљака препаратима на бази аминокиселина и хормона на бази ГА и ГА4+7 (крушка), и обезбјеђењем материјала за задимљавање. 
У засадима који немају антифрост-системе нити фрост бустере, припремити материјал за паљење ватри. Боље је више малих ватри него мање великих. Број ватри по 1 хектару треба бити најмање 300. Уколико се не може обезбједити довољан број ватри, сконцентрисати се на мању површину. Ватре се могу постављати сваки ред у цик цак распореду на удаљености од 10 м или сваки други ред на удаљености 5-6 м. Уколико се ватре постављају сваки други ред, кроз слободан ред се може возити празан атомизер само са укљученим вентилатором како би се ваздух распиривао лијево и десно, при чему треба обухватити ону површину која омогућава да се кроз исто мјесто прође највише сваких 5 минута. Прскање водом са атомизером у току мраза не препоручујемо.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.