Sign In

Влада Српске донијела Уредбу о висини накнаде за прикључење на јавни пут

Објављено:

​Влада Републике Српске донијела је данас Уредбу о висини накнаде за прикључивање на јавни пут и изградњу објеката у путном и заштитном појасу пута. Овом уредбом утврђују се висина и начин плаћања накнада за прикључивање на правац магистралног и регионалног пута, за издавање сагласности за изградњу објеката који служе саобраћају у путном појасу и за изградњу објеката који служе саобраћају, као и других објеката у заштитном појасу ауто-путева, брзих, магистралних и регионалних путева.

Уредба о висини накнаде за прикључивање на јавни пут и изградњу објеката у путном и заштитном појасу пута примјењује се од 20. новембра 2015. године.Током примјене установљено је да у пракси постоје случајеви када се у путном појасу и заштитном појасу пута граде или дограђују и други пословни објекти, стамбено-пословни објекти или стамбени објекти.

Законом су децидно прописани услови градње у путном појасу и заштитном појасу пута, али Уредбом није прописана висина накнаде за изградњу или доградњу и других пословних објеката, стамбено-пословних објеката или стамбених објеката, те је било неопходно прописати накнаде за издавање сагласноси и изградњу и за те случајеве.

Такође, било је потребно и анализирати висину постојећих накнада и размотрити евентуалну корекцију истих, што је и учињено на начин да се предложи смањење накнаде за издавање сагласности која се наплаћује по захтјеву за 33% .Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.