Sign In

Почела рехабилитација магистралног пута Приједор- Бањалука

Објављено:

У Козарцу је данас озваничен почетак радова на рехабилитацији магистралног пута од Приједора до Бањалуке, за шта у овој години Јавно предузеће "Путеви Републике Српске" има намјеру да издвоји око осам милиона КМ.

Вршилац дужности директора предузећа "Путеви Републике Српске" Давор Кострешевић рекао је да је с обзиром на повећану фреквенцију саобраћаја и повећан број саобраћајних незгода на потезу магистралног пута М4, од Приједора до Бањалуке, рехабилитација постала готово стратешког значаја.

- Рехабилитација ће се радити у три фазе: Козарац – Ламовита, Ламовита – Ивањска и Ивањска – Шарговац, селективно, према приливу финансијских средстава. У овој години Јавно предузеће `Путеви Републике Српске` има намјеру да за рехабилитацију овог дијела путног првца издвоји око осам милиона КМ - рекао је Кострешевић новинарима у Козарцу гдје је озваничен почетак радова.

Он је навео да је дужина обухвата 37,5 километара, а да је предност у техничко-технолошком смислу то што ће се завршни слој асфалта радити од сплитмастикс асфалтне мјешавине што побољшава карактеристике путних комуникација.

- Саобраћај ће, нажалост, бити затворен због технологије извођења радова и вршиће се алтернативним обилазним правцем кроз насеље од понедјељка. Само трајање у овом моменту зависи од динамике радова, али гледаћемо да га сведемо на најмању могућу мјеру. Овом приликом апелујем на учеснике у саобраћају за стрпљење и да у старту планирају своје вријеме - поручио је Кострешевић.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић рекао је да магистрални пут Приједор – Бањалука представља један од најоптерећенијих путних праваца у Републици Српској гдје је просјечан годишњи дневни саобраћај на појединим дионицама и до 10.000 возила на дан.

- Рехабилитација овог дијела путног правца засигурно ће повећати безбједност саобраћаја и омогућиће комфорнију вожњу, како за путнички тако и за теретни саобраћај. С обзиром на то да ће за вријеме извођења радова саобраћај бити преусмјерен на локални путни правац, ја бих молио све учеснике у саобраћају за стрпљење. На овој дионици идентификовано је више опасних мјеста што ће након рехабилитације бити санирано - додао је Станимировић.

Директор "Приједорпутева" Раденко Црногорац рекао је да су технички услови за извођење радова такви да се морало ићи на тоталну обуставу саобраћаја.

- Боље је да под обуставом радимо неко краће вријеме које ми процјењујемо на максимално до три мјесеца, него да под саобраћајем радимо шест мјесеци - истакао је Црногорац.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић захвалио је у име града "Путевима Републике Српске" који су се одлучили за рехабилитацију овог пута која је значајна и за грађане и за привреднике.

- Ово ће увелико помоћи да смањимо број саобраћајних незгода, а такође и привредницима омогућити бољу и бржу комуникацију са Бањалуком - рекао је Павловић.

Он је подјсетио на то да је град одобрио кориштење обилазнице за вријеме радова и обавезао извођача радова да санира штету која евентуално настане током извођења радова.

- Наши грађани немају разлог за забринутост. Ако буде настало проблема на тој цести, биће санирани у што скоријем року и пут ће бити враћен у првобитно стање - поручио је Павловић.

На тендеру "Путева Републике Српске" предузећа "Приједорпутеви" и "Козарапутеви" из "Фортис групе" добила су овај посао вриједан 22 милиона КМ и с роком завршетка радова од 18 мјесеци од момента увођења извођача у посао. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.