Sign In

Тридесет дана рок за подношење захтјева за додјелу средстава

Објављено:

​Уредба о поступку додјеле средстава привредним субјектима у области међународног превоза лица у друмском саобраћају и пружању аеродромских услуга за санирање финансијског губитка због посљедица вируса корона, коју је Влада Републике Српске усвојила на приједлог Управног одбора Компензационог фонда ступила је на снагу 6. октобра 2020. године.

Циљ доношења ове уредбе је пружање подршке за мјесеце јун и јул 2020. године, за одржавање ликвидности привредних субјекaта који имају финансијски губитак због посљедица пандемије вируса корона.

Подсјећамо, привредни субјекти у области превоза лица у друмском саобраћају и у области пружања аеродромских услуга су највише погођени.

Од почетка појаве вируса корона па до 10. маја 2020. године био је обустављен јавни превоз лица на међународним, републичким, подручним аутобуским линијама и аутобуским линијама на подручју јединица локалних самоуправа.

Од 11. маја 2020. године јавни превоз лица у друмском саобраћају у Републици Српској, сходно наведеном закључку, обавља се са попуњеношћу аутобуса до 50% и уз максималне редукције полазака, док је јавни превоз лица у међународном друмском саобраћају био обустављен. Од 1. јуна 2020. године успостављен је, и то редуковано, превоз лица са Србијом и Црном Гором. Превоз лица са другим земљама још није успостављен или је успостављен спорадично.

Превоз лица у ваздушном саобраћају је скоро потпуно обустављен од почетка пандемије.

Из тог разлога било је нужно установити модел према којем и ови привредни субјекти могу добити новчану подршку за очување радних мјеста, због финансијских губитака у пословању, а које имају због околности које су узроковане пандемијом вируса корона.

Рок за подношење захтјева за додјелу средстава је 30 дана од ступања на снагу ове уредбе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.