Sign In

Матичне књиге

Објављено:

Матичне књиге представљају основне службене евиденције о личним стањима грађана из који произилазе остале службене евиденције других органа. Воде их градске, односно општинске управе, тако да сваку промјену података о свом личном стању, грађани могу извршити у својој локалној самоуправи.

Ова област у највећој мјери унапријеђена је усклађивањем са међународним стандардима и прилагођавањем потребама савремене и модерне управе, посебно у сфери информационих технологија. У складу са општом реформом јавне управе и даљом модернизацијом и дигитализацијом матичних књига, новим законским рјешењима предвиђено је да се матичне књиге воде и у електронском облику, чиме је учињен велики помак у правцу креирања повољног пословног окружења у вођењу ових евиденција. На овај начин обезбјеђује се једнообразност у раду и примјени прописа, а са друге стране, брже и лакше остваривање права грађана.

Упис у матичне књиге предуслов је за остваривање многих права, и зато је улога матичара у стварању модерне и ефикасне управе од изузетног значаја како за грађане, тако и за државу у цјелини.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.