Sign In

Одржана 33. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас 33. сједницу путем видео линка.

Након сједнице, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је Републички штаб укинуо забрану окупљања више од три лица и дозволио окупљања до 50 лица, као и да је донесена одлука о распуштању локалних карантина и карантина при граничним прелазима.

"И даље се не препоручују масовна окупљања, али је укинута забрана окупљања више од три особе. Сада је дозвољено окупљање максимално 50 лица, али су масовна и организована јавна окупљања и даље забрањена", истакао је министар Шеранић.

Републички штаб за ванредне ситуације ставио је ван снаге спровођење мјера које се односе на локалне карантине и карантине при граничним прелазима.

"Сутра од 6.00 часова локалне заједнице ће имати обавезу да распусте локалне карантине и особе које су смјештене у њима упуте у кућну изолацију, гдје ће провести остатак од обавезних 14 дана изолације. Инспектори ће на граници издавати рјешења о кућној изолацији", навео је министар Шеранић.

Министар здравља и социјалне заштите је појаснио да је за особе које долазе из иностранства обавеза кућна изолација од 14 дана, те да је казна за кршење кућне изолације од 1.000 КМ до 3.000 КМ.

Министар је додао да лица која буду упућена у кућну изолацију неће бити одмах тестирана.

"У случају појаве симптома и наглог погоршања здравственог стања треба одмах да се јаве породичном љекару, служби хитне помоћи или хигијенско-епидемиолошкој служби у мјесту пребивалишта како би им била указана помоћ", рекао је министар здравља, наводећи да ће сви добити јасна упутства о томе шта кућна изолација подразумијева и на који начин треба да се понашају они и њихови укућани.

Када је ријеч о возачима у међународном транспорту, министар Шеранић је навео да ће инспектори имати обавезу да их евидентирају и да им неће бити издавана рјешења о кућној изолацији.

"Лица која у пограничном подручју обављају пољопривредну дјелатност моћи ће да то раде и даље, али ће морати показати документа републичком инспектору како им не би издао рјешење о кућној изолацији. Када је ријеч о страним држављанима и држављанима БиХ који су у радном односу у предузећима у пограничном подручју, они ће показивањем идентификационог документа и доказа о запослењу несметано прелазити границу", рекао је министар Шеранић.

Према његовим ријечима, сва лица којима ће бити одобрен прелазак границе без одласка у кућну изолацију морају да се придржавају личних мјера које подразумијевају кориштење маски, односно маски и рукавица у затвореном простору.

Министар Шеранић је додао да ће Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво са Институтом за јавно здравство и здравственим установама направити план тестирања ученика и студената који се школују у иностранству.

"Молимо ученике и студенте за разумијевање јер нас чека велики посао да бисмо им омогућили наставак обављања школских обавеза", нагласио је министар здравља.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић поновио је да релаксирање мјера не значи и релаксирање понашања грађана, већ да је потребно појачати дисциплину и одговорност како не би дошло до ширења вируса корона.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.