Sign In

Одржана 4. телефонска сједница Владе Републике Српске

Објављено:

 

​Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 4. телефонску сједницу на којој су донесени закључци у вези са Информацијом о појави новог коронавируса 2019-nCoV и предузетим активностима у Републици Српској.

 Сходно Закону о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске, број 90/17), имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију у Републици Српској цијени да је потребно предузети сљедеће мјере и активности и то: престанак рада школских установа и забрану јавних окупљања, обавеза израде посебних планова рада у ванредним околностима здравстевних установа, изолација обољелих у кућним условима или другом адаптираном објекту, те забрана улазака страним држављанима из земаља захваћених новим вирусом корона (НР Кина, Јужна Кореја, Иран и Италија).

Влада Републике Српске ће обезбиједити средства, у износу од 500.000 КМ, за набавку медицинске опреме, личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава која се користе у сврху даљег спречавања и сузбијање појаве корона вируса. Задужује се ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да врши набавку медицинске опреме, личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава у сврху спречавања и сузбијање појаве корона вируса (COVID-19),  у Републици Српској.

Влада Републике Српске констатује да се у периоду 11.03-30.03.2020. године забрањују јавна окупљања грађана у Републици Српској.

Задужени су Министарство просвјете и културе и Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво да предузму све потребне мјере с циљем обустављања наставе у основним и средњим школама, као и високошколским установама у Републици Српској у периоду 11.03-30.03.2020. године.

Такође, Влада Републике Српске је задужила Министарство, породице, омладине и спорта да предузме мјере како би се у периоду 11.03-30.03.2020. године, све спортске манифестације организовале и одржавале без присуства публике, те да се у истом периоду откажу све спортске активности дјеце старости до 15 година.

Министарство здравља и социјалне заштите задужено је од стране Владе Републике Српске да предузме мјере и активности како би се у надлежним здравственим установама Републике Српске сачинили посебни планови рада у ванредним околностима(посебни простор, неопходна опрема и лијекови и неопходни људски капацитети). Стационарне здравствене установе, установе социјалне заштите за смјештај лица и домови пензионера да задужене су да до даљњег, забране посјете.

Влада Републике Српске тражи од надлежних органа БиХ да предузму мјере и активности у циљу спречавања уласка страних држављана у БиХ који долазе из земаља захваћених вирусом (НР Кина, Јужна Кореја, Иран и Италија), с тим да држављани Републике Српске и БиХ који долазе са ових подручја морају ићи у обавезну кућну изолацију у трајању од 14 дана.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске наставиће интезивне контакте са Свјетском здравственом организацијом, Републиком Србијом, Народном Републиком Кином и Руском Федерацијом у циљу подршке ради даљег спречавања и сузбијања појаве корона вируса у Републици Српској.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.