Sign In

Одржана 73. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске донијела је данас, на 73. сједници, одржаној у Бањалуци, Уредбу о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима.
Уредбом се утврђују услови и начин додјеле и коришћења средстава Компензационог фонда Републике Српске за субвенцију трошкова услуге смјештаја у угоститељским објектима, на подручју Републике Српске издавањем туристичког ваучера грађанима Републике Српске у циљу подстицања развоја домаћег туризма. Издавање туристичког ваучера има за циљ да помогне туристичком сектору да лакше санира штетне посљедице проузроковане пандемијом вируса корона, те је мјера усмјерена примарно на домаће госте како би се мотивисали да одмор проведу у Републици Српској у циљу развоја домаћег туризма и повећања потрошње у Републици Српској.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобравању средстава за социјално збрињавање радника, у износу од 900.496,99 КМ, за потпуну и дјелимичну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 249 радника из 34 предузећа, који су процесом стечаја или ликвидације предузећа остали без запослења.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о реализацији Основа програма социјалног збрињавања радника за 2019. годину.
Како се наводи у Информацији, буџетом за 2019. годину за социјално збрињавање радника који су процесом стечаја, приватизације и ликвидације предузећа остали без запослења, планирана су средства у износу од 6.000.000,00 КМ. За буџетску 2019. годину, на приједлог Комисије, Влада Републике Српске је донијела шест одлука у оквиру овог програма, за измирење обавеза за неуплаћене доприносе у износу од 5.908.721,87 КМ. Наведеним средствима су измирени доприноса за 1.507 радника из 147 предузећа.
У периоду од 2004. године до 31.12.2019. године, укупно уплаћена средства за реализацију Програма социјалног збрињавања радника износе 190.533.011,55 КМ. Тим средствима је извршено збрињавање 63.502 радника из 440 предузећа, од којег броја је путем Јавног позива омогућено остваривање права на старосну пензију за 7.489 радника из предузећа која су у процесу приватизације, стечаја и ликвидације.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности за приватизацију станова изграђених и набављених средствима Владе Републике Српске у граду Требињу и општинама Источно Ново Сарајево, Соколац, Гацко и Трново.
Даје се сагласност да се изврши приватизација 11 станова у својини Републике Српске у Граду Требињу и општинама Источно Ново Сарајево, Соколац, Гацко и Трново, који се користе за алтернативни смјештај избјеглица и расељених лица, а изграђени су и набављени средствима Владе Републике Српске и налазе се на располагању код Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.
Приватизација станова из ове одлуке врши се откупом у складу са Законом о приватизацији државних станова.
Право откупа станова из ове одлуке имају лица за која је Републички секретаријат за расељена лица и миграције, ревизијом, утврдио да испуњавају услове за коришћење ових станова по основу права на алтернативни смјештај у складу са позитивним правним прописима а исти су се изјаснили да желе откуп предметних станова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.