Sign In

Здравствене установе у Републици Српској од 1. јануара не смију исплаћивати плате без пореза и доприноса

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас, у Бањалуци, састанку министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића и директорa домова здравља у Републици Српској на којем је одлучено да здравствене установе у Српској од 1. јануара не смију исплаћивати нето, већ бруто плате, за шта је Влада обезбиједила додатних 52 милиона КМ.

,,Сви домови здравља и болнице у Републици Српској морају ово поштовати и кориговати уговоре. Грађани Српске морају бити задовољни услугама у здравственом сектору Републике Српске", изјавио је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Вишковић је истакао да нема више гомилања дугова у здравственом систему, те да се ради на томе да овај систем буде одржив, што је једна од мјера која је наведена у експозеу.

,,У овој години требало би да буду уведене нове 32 процедуре у здравственом сектору Српске. Са Фондом здравства Србије смо крајем прошле године потписали Уговор и исплатили наша дуговања. Потписали смо и Споразум да ће наши пацијенти, који се овдје не могу лијечити, бити третирани као пацијенти из Србије, чиме ћемо направити значајне уштеде у здравственом систему", поручио је предсједник Владе Вишковић.

Како је рекао премијер Вишковић, у наредних 30 дана требало би да буде отворена кардиохирургија у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

,,Клинички центар у Тузли је црпио знатна средства из нашег Фонда здравственог осигурања за лијечење пацијената на кардиохирургији, што ће бити смањено. Важно је што од 1. јануара имамо у трезорском систему пословања Завод за трансфузију и Завод за медицину рада, те домове здравља у Братунцу, Дервенти и Прњавору", рекао је предсједник Владе Вишковић.

Премијер Вишковић је изразио наду да ће од наредне године већина домова здравља у Српској бити у трезорском систему пословања и истакао да ће се на томе радити у наредном периоду.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је да је циљ заустављање раста дуговања здравственог система.

Он је нагласио да од 1. јануара сви морају уплаћивати порезе и доприносе и подсјетио да је до 30. новембра прошле године дуг здравственог сектора био 1,07 милијарди КМ.

,,Уплаћивањем пореза и доприноса биће ријешено питање ликвидности здравствених установа, а Влада Републике Српске ће у наредном периоду рјешавати и питања дуговања", рекао је министар Шеранић.

Вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић навео је да су захваљујући Влади Српске урађене детаљне пројекције колико је новца потребно за здравствене установе како нико више не би имао изговор за гомилање дуговања.

,,Сви у здравственом систему су данас добили јасне инструкције и морају имати одговорност. Посао Фонда здравственог осигурања јесте да приоритет у финансирању буду јавне здравствене установе како би био обезбијеђен квалитет у раду", рекао је Кустурић.

Директор Дома здравља Челинац Драшко Купрешак оцијенио је да је за све домове здравља добро што је Влада Српске нашла начин да буде испоштован договор о повећању најниже цијене рада.

,,Ово ће бити додатни импулс за здравствене установе у Републици Српској како би уравнотежиле пословање. Дом здравља Челинац нема дуговања, а трезорски модел пословања се показао као добар", рекао је Купрешак.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.