Sign In

Епископ Фотије уручио премијеру Вишковићу Орден Светог краља Драгутина за оданост Цркви

Објављено:

​Његово преосвештенство еписком зворничко – тузлански Фотије уручио је данас, у Дрињачи код Зворника, предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу Орден Светог краља Драгутина за оданост Цркви, и несебичну хришћанску љубав, труд и жртву исказану приликом обнове храма Светог преподобног мученика ђакона Авакума.

Премијер Вишковић је по преузимању ордена рекао да је част сваког човјека, па и предсједника Владе, да у свом мјесту, у својој регији, прими овако високо признање на овако велики празник, јер храм прославља крсну славу Светог преподобног ђакона Авакума.

,,Епископ Фотије и људи који раде и залажу се у светој цркви за оно што је више него важно за опстанак и останак православног народа на овим просторима, су оцијенили да заслужујем ово признање за оно што сам чинио у протеклом периоду као предсједник Владе Републике Српске", навео је премијер Вишковић.

Истичући да је са Српском православном црквом од рођења и да је од својих родитеља, који су исто тако били посвећени цркви и вјери, наслиједио из куће и породице све што је Богом добро дато, Вишковић је рекао да признање није због тога што је предсједник Владе, већ зато што је са светом црквом од када се родио.

,,Право да кажем, импонује сваком човјеку, па и мени, да црква препозна наше напоре, труд и залагања, као што је епископ Фотије рекао шта сви заједно треба да радимо - црква свој дио посла, институције Републике Српске свој, како бисмо заједно штитили наш народ да опстане и остане на овим просторима", нагласио је предсједник Владе Републике Српске Вишковић.

Он је исказао велику захвалност епсикопу Фотију, свештенику ове цркве Марку Данојловићу и свим људима који су оцијенили да треба да добије ово значајно признање од Српске православне цркве.

Епископ Фотије је позвао вјерни народ да чува и сачува своју цркву и историју на овим просторима, на којима вијековима живи српски народ, од времена Немањића и Светог Саве.

Претходно је премијер Вишковић присуствовао Светој архијерејског Литургији и литији поводом црквене славе Светог ђакона Авакума.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.