Sign In

За повећање плата у Републици Српској 70 милиона КМ

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Влада Републике Српске данас, на 122. сједници, утврдила сет закона којим се омогућава повећање плата свим радницима у Републици Српској, за што ће из буџета бити издвојено 70 милиона КМ.


Након сједнице Владе, предсједник Владе Радован Вишковић је нагласио да су у првом плану били закони о платама запослених у области здравства, високог образовања и студенстког стандарда, области основног и средњег образовања и ђачких домова, запослених у области културе, Министарства унутрашњих послова, те правосуђа, осим судија и тужилаца.


"Осим ових закона, утврђен је Приједлог закона о измјенама Закона о порезу на доходак и Приједлог закона о допуни Закона о доприносима. На данашњој сједници Влада је донијела и одлуку да најнижа плата у Републици Српској буде 540 КМ", рекао је предсједник Владе на конференцији за новинаре, након сједнице.


Предсједник Владе Радован Вишковић је истакао да ће се Влада данас обратити Народној скупштини Републике Српске и тражити посебну сједницу за разматрање сета од осам закона, како би сви прошли потребну процедуру и били објављени у Службеном гласнику до краја маја, односно да њихова примјена буде од јуна.


"Кроз овај сет закона, Влада се одриче 70 милиона КМ који ће бити преточени у повећање плата у Републици Српској. Захваљујући повећању неопорезивог дијела личних примања са 500 КМ на 700 КМ, повећање плата имаће сви радници у Републицу Српској", истакао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Предсједник Владе је објаснио да ће, захваљујући томе, плате у здравству бити повећане и до осам одсто.


"Тако ће плате од 800 КМ бити увећане за 8,1 одсто или 65 КМ, за плату од 1.000 КМ повећање је 7,7 одсто или 77 КМ, за плату од 1.500 КМ повећање је 107 КМ, а за плату од 2.000 КМ повећање је 137 КМ, а за плату изнад 2.500 КМ повећање је 197 КМ", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Према ријечима предсједника Владе, повећање за руководиоце у здравственим установама неће бити веће од три одсто, како би се више средстава усмјерило на оне са најнижим примањима.


Предсједник Владе Радован Вишковић је додао да је исправљена још једна неправда у области здравства, а то је да су дежурства и прековремени сати били мање плаћени него редован рад, тако да ће сада бити плаћени у истом износу као и редован рад.


Објаснио је да је за повећање од један одсто плата у здравственом сектору потребно 3,5 милиона КМ.


"Можете израчунати шта значи повећати плате пет, седам или десет одсто. Умањење прихода у буџету од поменутих 70 милиона КМ надокадићемо растом прихода који имамо у 2021. години", навео је предсједник Владе Републике Српске.


Директни порези за прва три мјесеца ове године, како је рекао, расли су за 18 одсто, индиректни порези су имали под око два одсто, али већ у априлу су расли.


Предсједник Владе Радован Вишковић је рекао да ће сада бити заустављене и злоупотребе које се односе на рад од четири часа јер је одређен број радника, који су радили више пријављивани на наведену норму.


"Сада ћемо измијенити законска рјешење гдје ће бити наведено да радници могу бити пријављивани онолико колико послодавац сматра да треба, али ће обавезе бити плаћане у складу са најнижом платом", нагласио је предсједник Владе и оцијенио да ће тиме радници бити на добитку јер ће им бити уплаћени припадајући доприноси.


По том основу, навео је предсједник Владе Радован Вишковић, у буџет ће бити уплаћено 20 милиона КМ више него што је сада случај.


Нагласио је да ће најнижа плата у Републици Српској од јуна бити 540 КМ, што је, претворено у евре, 276 евра.


"Та плата у Федерацији БиХ износи 208 евра, у Србији 272, у Црној Гори 222 евра, а у Сјеверној Македонији 247 евра“, истакао је предсједник Владе Републике Српске


Навео је да је просјечна плата у априлу достигла 998 КМ, чиме је већ више од осам мјесеци знатно већа него у Федерацији БиХ, те да се биљежи раст БДП-а у првом кварталу ове године.


Ово се, каже предсједник Владе, дешава јер је Влада на вријеме реаговала и захваљујући бројним мјерама спасила привреду и одржала запосленост у Републици Српској.


Он је додао да је од 10. марта прошле године до 17. маја ове године број запослених лица за 3.244 већи од броја оних који су остали без посла.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.