Sign In

Одржана 20. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације одржао је дамас у Бањалуци 20. сједницу, на којој је донио више закључака.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је и командант Републичког штаба, изјавио је на конференцији за новинаре, након сједнице, да је Републички штаб за ванредне ситуације продужио до 27. априла мјере које су донесене ради превенције ширења вируса корона.

"Опредијелили смо се за ово јер желимо да анализирамо сваку нашу мјеру и закључак, цијенећи епидемиолошку ситуацију. Епидемиолошка ситуација у Српској је у посљедњих неколико дана стабилна и нема експоненцијалног раста броја обољелих, што је добро и значи да је све што смо радили дало резултате", истакао је премијер Вишковић.

Премијер Вишковић је саопштио да су на данашњој сједници Републичког штаба донесена и два нова закључка, од којих се један односи на интервентну набавку 10.000 литара седамдесетпостотног алкохола, у вриједности од 95.000 КМ, за дезинфекцију простора, од којих ће један дио бити дат тиму из Руске Федерације да настави посао дезинфекције изван Бањалуке.

„Руски тим, како је познато, ради дезинфекцију јавних површина. Наша молба према њима је била усмјерена на Бањалуку, али смо упутили молбу, што су и прихватили, да дезинфикују све здравствене објекте у Републици Српској, те ђачке домове, дакле објекте гдје су до сада боравиле особе позитивне на вирус корона, рекао је премијер Вишковић.

Премијер Вишковић саопштио је да је Републички штаб данас измијенио закључак о поступању с лицима смјештеним у карантинима у јединицима локалне самоуправе, те да уколико буде установљено да неко од лица у карантину има позитиван налаз, сва лица која су боравила у том карантину биће тестирана.

Он је подсјетио да је било дефинисано да лица, која су у локалним карантинима, послије седам до 10 дана боравка буду тестирана.

"Да бисмо избјегли незадовољство лица која бораве у карантинима нећемо тестирати само непосредне контакте оног за кога буде установљено да је позитивно, већ да тестирамо све у том карантину. То сада можемо радити јер смо обезбиједили довољне количине тестова и желимо да појачавмо тестирање и обухватимо више људи како бисмо били сигурни када крену у своје породице и међу грађане", нагласио је премијер Вишковић.

Републички штаб за ванредне ситуације дао је сагласност за одржавање сједница скупштина три локалне заједнице уз поштивање свих епидемиолошких мјера.

"Скупштине ће разматрати питања која се тичу помоћи привредним субјектима и пољопривредној производњи", рекао је премијер Вишковић.

Он је додао да су одобрили и захтјев градских власти у Требињу да на улазу и излазу из града буду постављене камере о трошку локалног буџета.

"Власник опреме и података који буду добијени може бити само Министарство унутрашњих послова. Овдје се ништа не ради што би омогућило злоупотребу личних података", рекао је премијер Вишковић.

Он је истакао да се око 10. маја може очекивати да ће Републички штаб за ванредне ситуације донијети флексибилније одлуке, уколико не буде погоршања епидемиолошке ситуације.

„Наша је процјена да у Републици Српској, ако задржимо овакве трендове, можемо очекивати да послије Ђурђевдана, или око 10. маја, доносимо одлуке које ће бити нешто флексибилније него садашње. Молим разумијевање и апелујем на грађане да се за вријеме Васкршњих празника, мајских празника и предстојећих слава, максимално придржавају свих мјера заштите, социјалне дистанце и ношења заштитне опреме. Веома је битно да у наредних 15 дана не покваримо ово што смо у протеклих мјесец дана постигли. Није било лако, али све ово је у интересу свих нас“, поручио је премијер Вишковић и захвалио грађанима што стрпљиво поштују све прописане мјере.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.