Sign In

Одржана 116. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 116. сједницу, којом је предсједавао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Влада Републике Српске усвојила је Стратегију развоја малих и средњих предузећа Републике Српске за период 2021. – 2027. година, која је предвиђена Акционим планом за реализацију мјера Владе Републике Српске за 2021. годину. 
Документ је усклађен је са Европским актом за мала и средња предузећа, који даје препоруке за регулисање свих битних активности за ову област. Доношењем овог документа дефинисани су нови инструменти за подршку и узети у обзир захтјеви у вези европских интеграција, а доношење документа је важно и због надлежности Републике Српске у овој области.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о поступку додјеле подстицаја за директна улагања.
Овом уредбом уређују се предмети пројеката за директна улагања, исправе за доказивање испуњености услова за остваривање права на подстицај, критеријуми за оцјењивање пријава и друга питања од значаја за поступак додјеле подстицаја за директна улагања.
Циљ додјеле подстицаја за директна улагања јесте давање подршке реализацији пројеката привредних субјеката у сврху: примјене нове технологије и унапређења технолошких процеса производње, побољшања конкурентности произвођача, подршке запошљавању, подршке привредним субјектима у отежаним условима пословања који су изазвани вирусом корона и подстицања равномјерног регионалног развоја.
Подстицаји се додјељују с циљем подршке привредним субјектима у отежаним условима пословања који су изазвани вирусом корона.
Буџетом Министарства привреде и предузетништва за 2021. годину планирана су средстава за додјелу подстицаја у износу од 4.000.000 КМ.

Влада Републике Српске прихватила је данас Информацију о иницијативи за измјену Правилника о примјени Закона о порезу на додату вриједност. Влада Републике Српске предлаже Министарству спољне трговине и економских односа да код Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ покрене иницијативу за измјену Правилника о примјени Закона о порезу на додату вриједност, а с циљем стварања услова за ослобађање од плаћања пореза на додату вриједност комуналних дјелатности (електрична енергија, вода, гас и збрињавање отпада) неопходних за финалну производњу роба привредних субјеката који се баве производним дјелатностима у слободним зонама.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о коришћењу средстава гранта за посебне намјене прикупљених на издвојеном рачуну „Фонд Партнер“, у износу од 155.500,00 КМ.
Ради се о средствима гранта за посебне намјене, а користиће се за одржавање мреже агрометеролошких станица чије информације користи извјештајно прогнозни софтвер (КАРПО) који користе пољопривредни произвођачи и савјетодавна служба за одређивање мјера заштите усјева и воћњака, а што директно утиче на развој пољопривреде кроз повећање приноса и смањење употребе средстава за заштиту биља. 

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о реализацији активности за провођење реформе у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у Републици Српској за период 01.01 - 31.03.2021. године.
С циљем јачања свијести о страдању српског народа и развијања културе сјећања, а кроз усвајање методологија рада о изучавању жртава Холокауста, покренуте су активности које ће омогућити додатно изучавање страдања српског народа у свим ратовима који су задесили ово подручје. Томе је претходила израда приручника за наставнике за интегративни, тематски приступ изучавању предмета од националног значаја под називом Очување српског националног интереса и националних вриједности у контексту основног васпитања и образовања, а који је намијењен наставницима који реализују наставу: српског језика и књижевности, историје, географије, познавања природе и друштва, музичке културе и ликовне културе.
Користећи овај Приручник наставници из Републике Српске, али и из Републике Србије, ће кроз поменуте предмете или међупредметне садржаје, ученике основних школа упознавати са националним идентитетом српског народа без обзира гдје живе. Користећи овај Приручник наставници из Србије и Српске ће заједно са ученицима радити на очувању јединственог српског националног идентитета, његовању заједничких традиционалних, културних, историјских и националних вриједности, те градити свијест о јединственим интересима и циљевима како у садашњости, тако и у будућности без обзира на просторна ограничења.
Такође, Министарство просвјете и културе ради на унапређењу сарадње са пословном заједницом и послодавцима на нивоу локалне заједнице, како би уписна политика одговорила потребама тржишта рада, те како би се створили услови за бољу организацију практичне наставе у предузећима. 
План уписа за школску 2021/2022. годину је донесен у складу са потребама локалне привреде, при чему су узети у обзир подаци о незапосленим лицима који води Завод за запошљавање Републике Српске, те мишљења Привредне коморе, Занатске коморе, Уније удружења послодаваца и осталих друштвених партнера, као и резултати обављених анкета ученика и родитеља.
Представљене су и друге значајне активности у области реформе предшколског, основног и средњег васпитања и образовања, а Министарство просвјете и културе задужено је да, у сарадњи са Републичким педагошким заводом, Заводом за образовање одраслих, Заводом за уџбенике и наставна средства и стручним тијелима формираним у оквиру процеса реформе образовања, настави остваривање мјера и активности утврђених Акционим планом уз поштовање постављених рокова за реализацију, носилаца активности и очекиваних резултата.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о именовању чланова Организационог одбора за организовање парастоса и помена жртвама злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина. Парастос и помен жртвама усташког геноцида из Другог свјетског рата у Доњој Градини одржаће се 08. маја 2021. године.

Такође, Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о оснивању Јавне установе Центар за развој и унапређивање кинематографије Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.