Sign In

Одржана 100. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 100. сједницу, којом је предсједавао предсједник Владе Радован Вишковић.

Влада Републике Српске на данашњој сједници утврдила је Приједлог закона о граду Дервента. Овим законом уређује се подручје, надлежности, органи и финансирање Града Дервента. У вези с Приједлогом овог закона, Влада је данас утврдила и Приједлога закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о заштити од узнемиравања на раду. У Републици Српској се први пут ова област уређује посебним законом, јер су се створили услови да се посебним законом обезбиједи радницима ефикаснија заштита у свим случајевима узнемиравања на радном мјесту. Нацртом закона о заштити од узнемиравања на раду уређују се радње узнемиравања на раду, обавезе послодавца за превентивно дјеловање ради спречавања узнемиравања на раду и поступци за заштиту од узнемиравања на раду код свих послодаваца без обзира на карактер власништва и облик организовања.

Влада Републикe Српске данас је дала сагласност на нову Одлуку o висини накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и у ефикасној когенерацији, коју је у новембру ове године донијела Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске.
Овом Одлуком значајно је смањена јединична накнада за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и у ефикасној когенерацији која се исказује на рачунима грађана за електричну енергију и иста износи 0,0064 KM по киловат - часу, умјесто досадашњих 0,0075 KM по киловат - часу. Одлука ће се примјењивати од 01. јануара 2021. године.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о измјени и допуни Уредбе о висини накнаде за коришћење путног земљишта. С обзиром на тренутне околности и ситуацију изазвану пандемијом вируса корона указала се потреба за смањењем висине накнада прописаних Уредбом о висини накнаде за коришћење путног земљишта, те се приступило изради измјена и допуна ове уредбе. На овај начин смањују се трошкови корисницима путног земљишта, што представља олакшицу у овим околностима. Такође, смањењем висине накнаде за коришћење путног земљишта стварају се услови за увећање броја корисника путног земљишта. 

Влада Републике Српске се упознала са Информацијом о активностима на обезбијеђењу услова за почетак зимске туристичке сезоне 2020/2021 године на Јахорини, и исту усвојила. 

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности на приједлог финансијског плана-буџета ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за 2021. годину, по којем су планирани укупни приходи са примицима и укупни расходи са издацима у износу од 9.667.600 КМ.
Наведени износ је већи од Финансијског плана за 2020. годину за око три милиона КМ или 44,60%. Пројектовани износ прихода и примитака чије се остварење очекује у 2021. години представља неопходна средства за функционисање Фонда солидарности.
Приходи Фонда солидарности, чији су извори прописани Законом о Фонду солидарности, троше се искључиво за лијечење дјеце у иностранству, док се за материјалне и друге трошкове Фонда солидарности средства обезбјеђују из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о преносу права својине и посједа на непокретностима на Град Зворник. Непокретност назначене у овој Одлуци преносе се на Град Зворник, а у сврху изградње заједничких индустријских зона у пограничном дијелу Републике Српске са Републиком Србијом.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.