Sign In

Влада Републике Српске усвојила је Двадесет и шести извјештај Савјету безбједности Уједињених нација

Објављено:

​Влада Републике Српске усвојила је Двадесет и шести извјештај Савјету безбједности Уједињених нација који je, у име Републике Српске као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару УН и земљама чланицама Савјета безбједности, упутио предсједник Владе Републике Српске.

Двадесет и шести извјештај Републике Српске Савјету безбједности УН односи се на период мај - октобар 2021. године и у њему, као и у својим досадашњим извјештајима, Влада Републике Српске изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, а у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савјета безбједности и међународне заједнице. 

Извјештајем Република Српска поново потврђује своју пуну посвећеност Дејтонском мировном споразуму, укључујући Устав БиХ, као и наставку напретка БиХ на путу регионалних и европских интеграција. Република Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ. Република Српска такође инсистира да други у БиХ и у иностранству поштују и спроводе слово Дејтонског споразума.

Извјештај у уводном дијелу наглашава да супротно запаљивим оптужбама какве упућују поједине странке, које никад нису ни вјеровале да Република Српска треба уживати аутономију прописану и гарантовану Дејтонским споразумом, поступак израде и усвајања прописа који је у току у Републици Српској представља очување и заштиту њених уставних права, а не „разградњу“ било којих „реформи“. Ниједан од ранијих аката било ког високог представника или било ког органа власти у БиХ, а којим су прекршена уставна права ентитета или конститутивних народа, не може се оправдано сматрати реформом. Република Српска, у настојању да БиХ учини стабилнијом и успјешнијом, заправо исправља раније злоупотребе јер је изгубила наду да ће оне бити исправљене у Сарајеву.  

У првом дијелу Извјештаја потврђује се посвећеност Републике Српске Дејтонском споразуму и наглашава да је дејтонска формула децентрализованог равноправног управљања једини легитиман и одржив темељ на ком се може изградити успјешна БиХ.

Други дио Извјештаја наглашава се да, у предстојећем времену, ништа није важније за стабилност и напредак БиХ од поштовања и очувања владавине права у земљи. Постизање тог циља значајно је отежано кад највиши званичници и институције у БиХ игноришу Устав, а утицајни припадници међународне заједнице у опхођењу према Републици Српској и БиХ са цинизмом игноришу основна начела правичног поступка и међународног права. Такви потези одређених припадника међународне заједнице говоре више од ријечи, па се с правом поставља питање да ли се њихове политике ослањају на владавину права или на владавину силе.

У трећем дијелу овог извјештаја образлаже се чврст правни и уставни основ за активности које Република Српска разматра у циљу очувања њених права у складу са Уставом БиХ, у вези са сагласношћу датом на међуентитетске споразуме и са законима које су, супротно Уставу БиХ, наметали високи представници. Споразуми којима су ентитети дали сагласност да ентитетске надлежности повјере институцијама БиХ нису измијенили – нити би могли измијенити - основну уставну структуру БиХ јер немају нити једно обиљежје уставних амандмана. 

Коначно, будући да Дејтонски споразум већ више од 25 година омогућава мирно и стабилно окружење у БиХ, од изузетног је значаја да га све стране потписнице и сви остали чланови међународне заједнице поштују и придржавају се његових темељних принципа. Унутрашњи политички проблеми у БиХ могу се ријешити само путем унутрашњег дијалога, уз пуно уважавање дејтонске структуре и принципа, а што је наведено у посљедњем дијелу 26. извјештаја Републике Српске Савјету безбједности Уједиљених нација.

Текст Извјештаја доступан је на интернет страници Владе Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.