Sign In

Закључак Владе Републике Српске

Објављено:

​1. Влада Републике Српске имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију у Републици Српској изазвану вирусом корона, као и потребу да се, у циљу спречавања даљих штетних посљедица,  обезбиједе знатна финансијска средства, а уважавајући чињеницу да су активирани рачуни посебних намјена Фонда солидарности за обнову Републике Српске, сугерише свим запосленим у инстицијама Републике Српске, као и именованим и постављеним лицима који врше јавне функције да се, по принципу добровољности и солидарности, одрекну дијела својих примања за мјесец март 2020. године, како би иста била уплаћена на рачуне посебних намјена Фонда солидарности за обнову Републике Српске.

2. Опредјељење предсједника Владе и министара у Влади Републике Српске је да  издвоје 50% нето плате, за мјесец март 2020. године, у корист Фонда солидарности за обнову Републике Српске, о чему ће потписати писану изјаву и исту  доставити служби за обрачун плата у органу којим руководе.

3. Влада Републике Српске цијени да јетренутак да сви запослени у институцијама Републике Српске покажу хуманост и солидарност, те с тим у вези предлаже да запослени, чија су нето примања до 1000,00КМ, издвоје до 5% од износа своје нето плате, а запослени, чија су примања у нето износу  преко 1000,00КМ, издвоје до 10% од износа своје нето плате, у корист Фонда солидарности за обнову Републике Српске.

4. Влада Републике Српске предлаже свим руководиоцима институција Републике Српске да анкетирају своје запослене на начин да  се исти, опредијеле да ли и који проценат својих примања  желе да усмјере на рачун посебних намјена Фонда солидарности за обнову Републике Српске, уз напомену да је потребно да сви запослени  о томе потпишу писану изјаву и исту доставе служби за обрачун плата.

5. Влада Републике Српске сугерише свим изабраним и постављеним лицима из Републике Српске који врше јавне функције, руководећим државним службеницима и намјештеницима, те  директорима јавних предузећа, јавних установа и фондова да се одрекну дијела своје нето плате за мјесец март 2020. године , у износу од 20%, у корист Фонда солидарности за обнову Републике Српске, те да о истом потпишу писану изјаву коју потом достављају служби за обрачун плата.

6. Влада Републике Српске предлаже члановима управних одбора, надзорних одбора и одбора за  ревизију да се одрекну  накнаде за мјесец март 2020. године, коју добијају на основу чланства у истим, у корист Фонда солидарности за обнову Републике Српске, уз писану изјаву да се одричу ове накнаде.

7. Влада Републике Српске цијени да је, имајући у виду огромне напоре и велику пожртвованост медицинског особља у Републици Српској који проводе мјере и активности на лијечењу обољелих и спречавању даљег ширења вируса корона, потребно од датих препорука изузети медицинске раднике у Републици Српској.

8. Влада Републике Српске сугерише и јединицама локалне самоуправе да у складу са овим закључком предложе запосленим у јединицама локалне самоуправе да дио од износа нето плате издвоје у корист Фонда солидарности за обнову Републике Српске.


9. Закључак ступа на снагу даном доношења.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.