Sign In

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске свим женама на селу у Републици Српској честита 15. октобар - Међународни дан жена на селу

Објављено:

Гендер центар Владе Републике Српске континуирано проводи кампању „РАВНОПРАВНО за жене на селу!" од 2009. године. Међународни дан жена на селу, 15. октобар, обиљежава се сваке године у различитим земљама широм свијета. Циљ овог датума је да укаже на тежак положај жена на селу, али и ода признање за њихову важну, али често занемарену улогу у пољопривреди.

Жене у руралним подручјима значајно доприносе развоју пољопривреде. Међутим, оне су само формално равноправне са мушкарцима, јер у пракси најчешће не учествују у расподјели оствареног дохотка на пољопривредном газдинству. Пољопривредно земљиште се обично води на мушким члановима, а све то им отежава приступ кредитима и образовању, и генерално отежава њихов положај у друштву. Из наведеног је видљиво да постоји велики простор за унапређење и побољшање њиховог правног и економског статуса.

Циљ обиљежавања овог дана је дугорочно оснажити позицију жена из сеоских подручја те их информисати и охрабрити да активније учествују у друштву, и у већој мјери преузму водећу улогу у својим заједницама кроз различите активности. У оквиру својих надлежности, Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске у сарадњи са ресорним министарствима настоји побољшати њихов статус.

Република Српска је учинила значајан системски искорак у погледу унапређења положаја жена на селу, провођењем акционих планова за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској, које је израдио и којима је координисао Гендер центар у блиској сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, који су најважнији институционални партнери у овој области.

Суштина ове подршке и сарадње и јесте да наши институционални партнери (министарства и друге институције) буду оспособљени да израде и проведу програме усмјерене на равноправност полова и унапређење положаја жена и да ти програми донесу конкретне користи циљним групама у надлежности наших министарстава. Поред рада на усклађивању законодавства, стратешких и планских докумената са стандардима за равноправност полова, важно је нагласити да су током протеклих десет година жене на селу оствариле бројне бенефите, обуке и подстицаје за рад удружења жена на селу и женских задруга и развој њихових пословних активности. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.