Sign In

Почетак кампање „Бирај РАВНОПРАВНО!“ поводом Општих избора 2022. године у БиХ

Објављено:

Поводом почетка Изборне кампање у оквиру Општих избора 2022. године у Босни и Херцеговини, Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске покреће кампању „Бирај РАВНОПРАВНО!". Циљ кампање је промоција и унапређење примјене стандарда за равноправност полова током изборног процеса, те подизање свијести о важности учешћа жена у јавном и политичком животу.

Имајући у виду да жене чине већу половину становништва, да су у већем броју и успјешније док завршавају високо образовање треба их цијенити и посматрати као веома вриједан људски и социјални капитал, који се још увијек не користи на адекватан начин, што су показале и показују наше анализе у  другим областима.

Иако је формално-правно женама осигурана равноправност и могућност да бирају и буду биране без дискриминације путем јавних избора, да равноправно учествују у расподјели функција власти и на мјестима одлучивања, у свим јавним тијелима и одборима путем именовања, постављења, делегирања итд, да представљају своје владе на међународном нивоу, те да се сматрају равноправним актерима на политичкој сцени, и даље постоје укоријењене традиционалне предрасуде, препреке и став да женама није мјесто у јавној, већ у приватној  сфери. Дакле, и поред уставом и законима гарантоване равноправности, стање де факто је под великим утицајем ових предрасуда и отежава равноправно учешће жена у јавном и политичком животу.

Жене и мушкарци могу бити равноправни у области  јавног и политичког дјеловања, а равноправност ће се постићим већим именовањем жена на мјеста одлучивања, јер ће се само на овај начин из темеља промијенити схватање политичке заједнице у цјелини. Недовољно учешће жена на мјестима на којима се доносе одлуке не треба само гледати као пуко кршење прописаних норми,  него као немогућност да оне својим искуством, знањем и залагаљем допринесу стварању бољег друштва за све.

Веће учешће жена у политици и на мјестима одлучивања доноси не само нови аспект и нови квалитет у одлучивање и управљање, већ води ка ефикаснијем, функционалнијем и организованијем друштвеном поретку.

 

Гендер центар Републике Српске користи ову прилику да подсјети све учеснике/учеснице у изборној кампањи, укључујући политичке актере, медије, појединце/појединке, да се у јавном простору уздрже од било ког вида дискриминације, јавног приказивања и представљања било које особе на увредљив, омаловажавајући или понижавајући начин без обзира на пол.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.