Sign In

Одржана конференција "Фемицид као облик родно заснованог насиља“

Објављено:

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске је 09.12.2022. године одржао конференцију под називомФемицид као облик родно заснованог насиља" у Административном центру Владе Републике Српске у Бањој Луци.

Конференција је организована у оквиру обиљежавања глобалне кампање „16 дана активизма борбе против насиља над женама" и кампање „Живот без насиља" коју Гендер центар Републике Српске спроводи сваке године у периоду од 25. новембра до 10. децембра.  

Гендер центар Владе Републике Српске је овом конференцијом желио да подсјети на обавезу поштовања принципа „дужне пажње" свих надлежних органа, који поступају у случајевима насиља над женама и у породици. Овај принцип је први пут нормативно утемељен у Истанбулској конвенцији, која се код нас примјењује од августа 2014. године.

Посветивши овогодишњу конференцију управо фемициду, Гендер центар Владе Републике Српске, скренуо пажњу јавности да фемицид никад није изненадан, неочекиван и непредвидив чин. Да сваком фемициду, скоро без изузетка, претходе вишеструки инциденти насиља према жени, а неријетко и према другим члановима породице, па и трећим лицима изван породичног окружења, који су остали без адекватног и правовременог одговора надлежних органа. Нажалост, систем заштите од насиља не поклања довољно пажње чињеници да су убиства жена у породици или партнерским односима најчешће коначни исход дуготрајног насиља над женом.

Гендер центар жели да поручи да је рад на препознавању, демистификовању и елиминисању дубоко укоријењеног сексизма у институцијама система један од кључних предуслова за дјелотворно сузбијање, процесуирање и санкционисање родно заснованог насиља и испуњење начела „дужне пажње".

Конференција се организује у сарадњи са UNWOMEN канцеларијом у Босни и Херцеговини и уз подршку Шведске развојне агенције.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.