Sign In

Влада Републике Српске усвојила Информацију о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Републике Српске у 2021. години

Објављено:

​Влада Републике Српске усвојила је данас, на 113. сједници, у Бањалуци Информацију о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Републике Српске у 2021. години.


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић изјавио је на конфререцији за новинаре, након сједнице, да је планом прољећне сјетве предвиђено да у Републици Српској буде засијано укупно око 234.000 хектара сјетвених површина са очекиваном вриједношћу производње од 826 милиона КМ.


"Припреме за сјетву иду добро, мало потешкоћа има у вези са тренутним временским условима, а с друге стране добра је акумулација влаге. Очекујемо да ће кампања прољетне сјетве проћи у реду", рекао је министар Пашалић.


Он је навео да ће највише сјетвених површина од 142.000 хектара бити засијано ратарским културама и да је процијењена вриједност производње на 337 милиона КМ.


"Од ратарских култура доминираће кукуруз, који је планиран да буде засијан на површини до 136.000 хектара са очекиваним приносом од шест тона по хектару и очекиваном вриједношћу производње од 330 милиона КМ", навео је министар Пашалић.


Према његовим ријечима, под индустријским биљем, за које су креиране мјере подршке, биће засијано 8.500 хектара, од чега сојом 4.500 хектара, сунцокретом око 700 хектара, уљаном репицом око 2.500 хектара и дуваном око 900 хектара.


Министар Пашалић је навео да ће поврћем бити засијано око 18.000 хектара, што је у рангу вишегодишњег просјека, са доминантном културом кромпиром који ће бити засијан на 8.600 хектара и очекиваном производњом од 94 милиона КМ.


"Трошкови прољетне сјетве ће бити негдје до 20 одсто већи због раста цијена ђубрива, док је цијена сјемена остала негдје у рангу од прошле године", рекао је министар Пашалић.


Министар пољопровреде, шумарства и водопривреде је нагласио да се редовно исплаћују подстицаји за пољопривреднике, да су обезбијеђена средства за 30 одсто поврата од капиталних инвестиција, те да је обезбијеђено пет милиона КМ за регресирани дизел од 100 литара по хектару, а суфинансира се и са 50 одсто набавка сјемена домаћих хибрида кукуруза и сорти других култура.


"Имамо и додатна средства за подршку сјетви индустријских култура од 200 КМ по хектару, што даје добре резултате јер расту засијане површине под сојом и уљаном репицом. Имамо нешто веће износе и за органску производњу од 600 КМ по хектару и 600 КМ по грлу, те уобичајене мјере у вези са намјенским средствима Инвестиционо-развојне банке", навео је министар Пашалић.


Он је подсјетио да је у јесењој сјетви озимих култура прошле године засијано око 65.000 хектара, од чега доминира пшеница засијана на 41.000 хектара, а што је у рангу вишегодишњег просјека.


Министар Пашалић је подржао акцију Удружења повртара Републике Српске у донацији тржишних вишкова кромпира грађанима и установама у Бањалуци, подсјетивши да је ово удружење и раније имало разних видова хуманитарних акција.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.