Sign In

Саопштење за јавност - Наставак 13. сједнице Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српска данас је у наставку 13. сједнице, који је због скупштинског засиједања, почео у 15.00 часова, усвојила Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања.

Влада Републике Српске констатује да је Република Српска присиљена прекинути сарадњу са дипломатама обје амбасаде, те с тим у вези тражи од институција Републике Срспске, представника Републике Српске у заједничким институцијама на нивоу БиХ, органа локалне самоуправе у Републици Српској, као и других јавних органа да не сарађују са амбасадама САД и Велике Британије.
Влада Републике Српске је увјерена да овакво дјеловање амбасада САД и Велике Британије није у складу са званичним политикама САД и Велике Британије према БиХ и става је да прекид сарадње траје све док амбасаде САД и Велике Британије не прекину праксу мијешања у унутрашње ствари у  БиХ.
Влада Републике Српске сматра да је обавеза амбасада САД и Велике Британије да се не мијешају у унутрашње ствари других држава што се односи и на Босну и Херцеговину у којој су они само дипломатски представници.   
Влада Републике Српске ће обавијестити надлежне институције САД и Велике Британије о прекиду сарадње са амбасадама САД и Велике Британије због њиховог антидејтонског дјеловања и кршења међународног права, Повеље Уједињених нација и Бечке конвенције о дипломатским односима.
Влада Републике Српске ће Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања и закључак доставити Народној скупштини Републике Српске.

Влада Републике Српске данас је, у наставку 13. сједнице, утврдила и Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.
Закон о удружењима и фондацијама Републике Српске уредио је питања оснивања, поступак регистрације, унутрашњу организацију и престанак рада, с тим да област јавности рада није регулисао. Република Српска до данас није уредила посебним законом област јавности рада непрофитних организација, њихово политичко дјеловање, објављивање финансијских извјештаја, вођење пословних књига као и надзор над законитошћу рада и остале одредбе о раду непрофитних организација.
Непостојањем закона којим се прописује област јавности рада непрофитних организација, њихово политичко дјеловање, објављивање финансијских извјештаја, вођење пословних књига као и надзор над законитошћу рада и остале одредбе о раду непрофитних организација, стварају се претпоставке за урушавање правног система и уставног уређења Републике Српске и чине штетне посљедице на рад органа и организација Републике Српске.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.