Sign In

Одржана 10. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 10. сједници, у Бањалуци, Приједлог закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, по хитном поступку.

Овом законом, уређује се посебан Регистар лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, прописује се која лица и који лични подаци правоснажно осуђених лица се уписују у Регистар, надлежни орган за вођење Регистра, те начин чувања и давања на кориштење података из Регистра.

У односу на важећи закон, предложеним рјешењима се предвиђа упис у Регистар ширег круга лица правоснажно осуђених за кривична дјела против полног интегритета извршена на штету дјеце и малољетних лица.

Наиме, од Министарства унутрашњих послова, као ресорно надлежног за вођење Регистра достављена је Иницијатива за измјену Закона, јер су се у примјени појавиле одређене нејасноће у вези са уписом у Регистар лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, која су та дјела учинила по другим важећим законима а која се воде у казненој евиденцији код надлежних органа Републике Српске, као и за лица која у Републици Српској имају пријављено пребивалиште, односно боравиште, а не воде се у казненој евиденцији надлежног органа у Републици Српској.

Такође, указала се потреба да се у закону појасне норме, које се односе на појам „мјесто становања“, што ствара одређене злоупотребе за лица која се у Регистру воде, а избјегавају обавезе утврђене овим законом, на начин да као мјесто становања пријављују граничне општине у Федерацији.

Подршку као и предлагању одређених рјешења дао је и Омбудсман за дјецу Републике Српске.

Имајући у виду наведено, било је неопходно приступити доношењу новог Закона о посебном Регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце.


Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим је између осталог, прописано ново кривично дјело неовлаштено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка, с обзиром да се након трагичног догађаја самоубиства младића због објављивања снимка и исмијавања на друштвеним мрежама, који се догодио у октобру 2022. године, утврдила потреба да се такво  понашање санкционише.

Сходно томе, прописано је да ко објави или прикаже спис, портрет, фотографију, видео-запис, филм или фонограм личног карактера, без пристанка лица које је спис саставило или на кога се спис односи, односно без пристанка лица које је приказано на портрету, фотографији, видео-запису или филму или чији је глас снимљен на фонограму или без пристанка другог лица чији се пристанак по закону тражи, а такво објављивање или приказивање је имало или могло да има штетне посљедице по лични живот тог лица, казниће се новчаном казном или казном затвора до двије године.  

Ако је усљед дјела теже нарушено здравље лица чији је спис, портрет или снимак објављен, учинилац ће се казнити казном затвора од једне до пет година, а ако је то довело до смртне посљедице, учинилац ће се казнити затвором од двије до десет година.

Нацртом закона врши се усклађивање законодавства са Истанбулском конвенцијом те се на нови начин прописује кривично дјело полно узнемиравање и ново кривично дјело злоупотреба фотографије и видео записа полно експлицитног садржаја.

Овим измјенама прописију се и кривична дјела против части и угледа, искључење противправности код ових кривичних дјела и гоњење за кривичних дјела против части и угледа.

Такође се врши измјена законодавства код кривичног дјела крађа електричне енергије или топлотне енергије или природног гаса, промјена породичних прилика и повреда угледа суда.


Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске.

Наведеним измјенама и допунама извршено је усклађивање са одредбама Кривичног законика Републике Српске, којим је уведена казна доживотног затвора за најтежа кривична дјела и најтеже облике тешких кривичних дјела, како би се нормативно уредио начин извршења изречене казне доживотног затвора, те је било неопходно и терминолошки ускладити одредбе Закона са одговарајућим одредбама Кривичног законика Републике Српске.

Такође, детаљно су прописане процедуре за спровођење јавног конкурса за избор директора и замјеника директора у установама за извршење кривичних и прекршаних санкција у Републици Српској,  помоћнике директора и процедуре за пријем у радни однос осталих запослених.

Исто тако, у примјени Закона уочени су одређени технички недостаци и недоречености који су у овом закону исправљени.


Влада Републике Српске утврдила је, на данашњој сједници, по хитном поступку Приједлог закона о Граду Прњавор и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске. Наведени закони ће се наћи пред посланицима на наредној сједници Народне Скупштине Републике Српске.

Тренутно у Републици Српској десет јединица локалне самоуправе има статус града, па би, усвајањем Приједлога ових закона, Република Српска добила 11. град.


Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Информацију о спољнотрговинском промету Републике Српске за период јануар-децембар 2022. године.

Укупан спољнотрговински промет Републике Српске у 2022. години износио је више од 12,6 милијарди КМ и већи је за око 2,6 милијарди КМ, односно за 26,01% у односу на 2021. годину када је износио око 10 милијарди КМ.

У 2022. години у односу на 2021. годину забиљежен је раст увоза и извоза из Републике Српске. Укупан извоз Републике Српске у 2022. години повећан је за 22,69%, а увоз за 28,62%.  

Најважнији спољнотрговински партнери Републике Српске у 2022. години били су: Србија 2,14 милијарди КМ (или 16,97% укупне размјене), Италија са 1,87 милијарде КМ (14,81%), Њемачка 1,20 милијарди КМ (9,50%), Хрватска 1,17 милијарди КМ (9,31%) и Словенија 1,04 милијарде КМ (8,28%).


Влада Републике Српске донијела је Одлуку о начину финансирања Програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице за 2023. годину.

Средства за финансирање Програма обезбјеђују се у буџету Републике Српске за 2023. годину у износу од 2.000.000,00 КМ. Подсјећамо, Народна Скупштина Републике Српске усвојила је Закон о обавезном здравственом осигурању, којим је прописано да ће Влада Републике Српске донијети Одлуку о начину финансирања Програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице.

Ова дијагностичка здравствена услуга у Републици Српској биће једнако доступна за све осигуранике којима она буде потребна, односно медицински индикована, те у складу са одредбама Закона о обавезном здравственом осигурању који је Народна скупштина Републике Српске усвојила у септембру 2022. године. Како је предвиђено овим Законом, Управни одбор Фонда здравственог осигурања, уз сагласност министра, донио је претходно Програм којим се утврђују индикације и начин остваривања права на дијагностичку процедуру неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице. Програм је израђен од стране здравствене струке, тачније доктора медицине, специјалиста Универзитетског клиничког центра Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.