Sign In

Одржана 115. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 115. сједницу, којом је предсједавао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о реализацији пројеката из средстава клириншког дуга закључно са даном 01.03.2021. године. Споразумом о регулисању обавеза бившег СССР-а по обрачунима у вези са робним прометом са бившом СФРЈ, Републици Српској je припао износ од 36,3 милиона америчких долара клириншког дуга, односно 60 милиона КМ.
Влада Републике Српске је највећи дио од укупно исплаћених 56,6 милиона КМ усмјерила у побољшања саобраћајне, привредне, образовне, здравствене, комуналне, спортске, културне и административне инфраструктуре у општинама и градовима Републике Српске, што ће неминовно довести до подизања квалитета пружања јавних услуга у тим заједницама. Такође, средства су алоцирана за јачање капацитета МУП-а Републике Српске и побољшања услова наводњавања у сектору пољопривреде посредством ресорног министарства, као и за обнову и изградњу православних објеката. 
Закључно са 1. мартом 2021. године, одобрено је 107 пројеката, од којих су 94 пројекта реализована у потпуности, а у фази реализације је још 12 пројеката, док је један пројекат у припремној фази.

На данашњој сједници, Влада Републике Српске донијела је Уредбу о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона за период октобар – децембар 2020. године.
Циљ доношења уредбе је пружање подршке за одржавање ликвидности привредним субјектима, који обављају угостититељску дјелатност у објектима за смјештај, дјелатност туристичке агенције и извођачку умјетност, а који с обзиром на постојећу епидемиолошку ситуацију трпе штетне посљедице због смањења обима пословања. 
Привредним субјектима, који испуњавају услове прописане Уредбом, биће уплаћени порези и доприноси на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, за период октобар – децембар 2020. године.

Такође, Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о проглашењу Парка природе „Прача“, којом се проглашава заштићеним подручје клисурасто-кањонске долине ријеке Праче са пећинама Говјештица и Бања Стијена, као парк природе, категорија V – заштићени пејзажи, под називом Парк природе „Прача“. Основну вриједности Парка природе „Прача“ чини клисурасто-кањонска долина ријеке Праче са бројним подземним облицима карстног рељефа, а најзначајнији су пећински систем Говјештице, који са дужином од 9.870 метара представља најдужу пећину у Републици Српској, и пећина Бања Стијена која се одликује по изузетном богатству и разноврсности пећинског накита. Присутан је значајан број ендемичних и реликтних врста у кањону Праче. Разлози за доношење ове одлуке имају за циљ очување природе, као и тежњу да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи. Парк природе „Прача“ простире се на подручју општине Рогатица, у укупној површини од 4.067,89 ha. На цјелокупној површини Парка природе „Прача“ установљава се режим заштите II и III степена. Управљање Парком природе „Прача“ повјерава се Јавном предузећу шумарства „Шуме Републике Српске“, Шумском газдинству „Сјемећ“ у Рогатици.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о реализацији оптимализације административних процедура и формалности.
Овом одлуком утврђују се надлежна тијела, дјелокруг примјене и активности потребне за спровођење Пројекта оптимизације административних процедура и формалности на републичком нивоу. Циљ доношења ове одлуке је поједностављење или укидање административних процедура и формалности ради побољшања пословног окружења и повећања нивоа инвестиција. 
Пројекат приоритетно обухвата формалности пријављене на порталу Јединствена контакт тачка за пословање, а поједностављење административне процедуре и формалности подразумијева сљедеће: елиминисање потребе за достављањем докумената и података о којима се води службена евиденција, када су за то испуњени услови, укидање или смањење административних такси и накнада, обједињавање више административних процедура и формалности, спровођење административне процедуре електронским путем, скраћење рока за поступање надлежног органа, продужење рока важења формалности, друге врсте поједностављења које доприносе смањењу административног оптерећења за субјекте заинтересоване за прибављање формалности.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.