Sign In

Одржана 72. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

Републички штаб за ванредне ситуације на 72. сједници одржаној 19.03.2021. године, донио је Закључак у вези Информације о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској којим наређује Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске да заједно са цивилном заштитом градова/општина хитно изврше дезинфекцију објеката у којима се дешавају масовнија окупљања грађана, као што су школе, обданишта и јавне површине у ужим центрима градова/општина и да о предузетим радњама одмах информишу Републички штаб за ванредне ситуације.

Републички штаб за ванредне ситуације наређује Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске и ЈЗУ Институту за јавно здравство Републике Српске да по хитној процедури организују вакцинацију за лица са навршених 65 и више година живота, по редослиједу пријављивања, водећи рачуна о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Републички штаб за ванредне ситуације наређује свим јавним институцијама у Републици Српској да радно вријеме прилагоде тренутној епидемиолошкој ситуацији и да предузму и друге мјере у циљу спречавања ширења вируса корона (рад од куће).

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, којим се у циљу спречавања ширења вируса корона SARS-CoV-2 и COVID-19 болести на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва до 25.03.2021. године забрањују:

1) сва јавна окупљања у групама већим од 30 лица, 
2) сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе),
3) рад фитнес центрима (фитнес клубови, боди - билдинг клубови и слични објекти) и културно- умјетничким друштвима, 
4) организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће као и вокално извођење у установама културе.
                                                                  
У складу са овим Закључком обавезују се грађани да у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада), да се придржавају заштитне мјере физичког растојања од два метра како у затвореном тако и на отвореном простору те да се придржавају упутстава ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за боравак у затвореном простору у зависности од дјелатности која се обавља.

Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица која у директном контакту пружају услуге грађанима да обезбиједе једнo или више лица која ће упозоравати посјетиоце и кориснике услуга да се морају придржавати препоручених епидемиолошких мјера (ковид редар/редари) а у супротном ускратити им услугу.

НАПОМЕНА: Сви досадашњи закључци Републичког штаба за ванредне ситуације доступни су на Порталу Владе Републике Српске у секцији „Републички штаб за ванредне ситуације – Акти", https://www.vladars.net, као и на страници Коронавирус у Српској, https://koronavirususrpskoj.com/
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.