Sign In

Влада Републике Српске утврдила Приједлог буџета за 2021. годину

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 17. посебној сједници, Приједлог буџета за 2021. годину који износи 3,795 милијарди КМ.


Министар финансија Зора Видовић изјавила је на конференцији за новинаре, након сједнице, да је према Приједлогу буџета, износ већи за 159 милиона КМ него што је био други ребаланс буџета за ову годину.


"Буџет је већи због предвиђеног задужења наредне године и повећања пензија", појаснила је министар финансија Зора Видовић.


Министар финансија је навела да је Влада данас разматрала сет закона и одлука у вези са економском политиком за 2021. годину која ће бити у знаку санирања негативних посљедица пандемије.


"Ако посматрамо буџет за 2021. годину у односу на буџет за ову годину који смо направили прије пандемије вируса корона, наше уштеде су 183,5 милиона КМ", рекла је министар финансија Зора Видовић.


Министар финансија је навела да су трошкови повећани за 286,8 милиона КМ, на шта је највише утицало повећање на платама 0,3 одсто, односно минули рад, 8,8 милиона КМ, затим пензије које су веће за 39,5 милиона КМ, исплата дуга која је већа за 189,5 милиона КМ, грантови привреди и здравству који су већи за 14 милиона КМ.


Министар финансија Зора Видовић наводи да ће у 2021. години Република Српска враћати 567 милиона КМ главнице кредита, плус око 120 милиона КМ камата.


"За нове технологије у привреди имамо субвенције од пет милиона КМ, за новозапослене раднике пет милиона КМ. Стари програм за повећање плата се наставља и у наредној години, односно за поврат пореза и доприноса за повећање плата биће издвојено пет милиона КМ", рекла је министар финансија Зора Видовић.


Министар Зора Видовић наводи да издвајања за пољопривреду износе 75 милиона КМ, а за запошљавање демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца субвенција ће бити три милиона КМ.


"Ако томе додамо грантове `Поштама` од милион КМ, `Жељезницама` од 20 милиона и `Аеродрому` два милиона, то је 116 милиона из буџета који се издваја за привреду, мимо Компензационог фонда који ће износити 90 милиона КМ и који ће служити за потребе трошкова у здравству, али и селективно гранама које буду највише угрожене пандемијом вируса корона", нагласила је министар финансија Зора Видовић.


Министар финансија Зора Видовић је рекла да ће јавни дуг Републике Српске у 2021. години износити 46,2 одсто БДП-а, а горња граница је 55 одсто.


Укупан дуг Републике Српске, каже министар финансија, на крају 2021. године ће износити 56,5 одсто, а горња граница задужења је 66 одсто.


Министар финансија Зора Видовић је навела да је пројектовани пад БДП-а у овој години 3,5 одсто, али да је предвиђено да ће раст БДП-а у 2021. години бити 2,6 одсто, у 2022. и 2023. години 3,2 одсто.


Министар финансија је навела да ће у 2021. години бити настављене реформе у области тржишта енергетике и транспорта, као и да ће бити настављено побољшање конкурентности пољопривреде, водопривреде и шумарства и прерађивачке индустрије, а посебно и услуга.


"Врло значајна је и реформа здравственог сектора, реформа Завода за запошљавање, а прије свега реформа у школству, односно прилагођавање кадрова из школе који имају посао у привреди. То значи да ће средње школе бити везане за потребе привредних активности са намјером да се они који заврше средњу школу и запосле", нагласила је министер финансија Зора Видовић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.