Sign In

Реформа јавне управе

Објављено:

Реформа јавне управе један је од предуслова за успјешну интеграцију Босне и Херцеговине у Европску унију, али и обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању. Јавна управа има кључну улогу у процесу европских интеграција, јер омогућава провођење неопходних реформи за улазак у ЕУ, те истовремено осигурава ефикасан дијалог о процесу приступања. Способност управних капацитета за усвајање и провођење основних прописа ЕУ (acquis communautaire) један је од главних услова за чланство у ЕУ. Међутим, модернизација јавне управе у нашој земљи потребна је, не само због наших стремљења ка Европској унији, него, прије свега, као претпоставка за одговорну и трошковно ефикасну државну службу.

Ова реформа има свој стратешки оквир – Стратегију реформе јавне управе и припадајући Акциони план. Ове документе су 2006. године усвојиле владе Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ те Вијеће министара БиХ. Главна сврха Стратегије РЈУ је да створи и одржи јавну управу која је способна пружити услуге нашим грађанима, са квалитетом који очекују, и да осигура у цијелој земљи добро провођење реформи неопходних за процес европских интеграција. Након ових докумената, владе су усвојиле и Заједничку платформу о принципима и начину имплементације Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ

Усмјерена је на хоризонтално јачање капацитета цјелокупне јавне управе, како би управа постала ефикасна, одговорна, поуздана, услужна, транспарентна у раду и отворена за грађане.

Трансформацијом јавне управе, коју грађани и даље перципирају као инструмент моћи, она постаје услужни систем за све грађане и привреду, модернизован и усклађен са најбољим европским стандардима и праксом.

Реформисање јавне управе је процес који траје. Све земље у Европи континуирано се прилагођавају новим потребама грађана и привреде, развоју технологије, протоку информација и развоју сваког демократског друштва.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.